Gun jezelf de 'juiste' tijd!

In het hedendaagse leven staat Chronos vooral ook voor in de waan van de dag geleefd worden. Wij Grieken zeggen letterlijk "Δεν έχω χρόνο", wat staat voor ik heb geen tijd en/of ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen.

Kairos staat juist voor de innerlijke tijdsbeleving. Kairos is ook de god van het geschikte moment. Deze tijd wordt niet gemeten in uren, secondes of jaren, maar in dimensies van betekenis en ervaring. Denk aan momenten zoals ergens mee bezig zijn en je “de tijd vergeet”. Zo staat Kairos ook voor verandering, inzicht en ommekeer door tijd te maken voor stukje ‘bezinning’ en voor jezelf. Kairos maken betekent simpelweg er tijd voor maken.

Kairos wordt afgebeeld zonder kleren en kaal, afgezien van een haarlok op zijn voorhoofd. De betekenis hiervan is dat je een kans kunt grijpen als je hem vooraf aan ziet komen, maar achteraf is er geen manier om hem weer terug te halen. Net als Hermes wordt hij Kairosvaak afgebeeld met vleugels aan zijn voeten, omdat de gelegenheid snel weer voorbij is.

Hij is altijd jong en mooi, want er is steeds weer een nieuwe gelegenheid die schoonheid voort kan brengen en met de schoonheid vergaan ook de kansen. Hij heeft vaak een scheermes of een weegschaal bij zich, wat benadrukt dat de gelegenheid een kritiek moment is: scherp onderscheidend en doorslaggevend voor het vervolg, jezelf de rust gunnen om je niet te laten leiden door onze meetbare (klok)tijd.

Kairos staat het meest bekend om 'het niet missen van het juiste moment'. Wees alert voor dat ene moment wat voorbij komt, waarvan je denkt, hier moet ik iets mee. Vervolgens is het de kunst om Kairos te maken om iets met dat moment te doen.

Pas dus op dat je je niet laat leiden door die oude stugge Chronos waardoor je de frisse rebelse Kairos aan je voorbij laat gaan. Ga vooral tegen Chronos in, zoals elke rebel dit zou doen en máák Kairos!

Wil jij weten hoe je meer ruimte kunt maken voor Kairos en kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Schroom dan niet om contact op te nemen met ons op te nemen.

Laat JIJ! Inspireren


Hieronder treft u diverse inspirerende video's.