Wat is hoogbegaafheid?

Hoogbegaafdheid wordt vaak direct gekoppeld aan een hoge intelligentie (IQ). De personen die uitzonderlijk goed zijn in bijvoorbeeld viool spelen of chemie. Echter is hoogbegaafdheid meer dan enkel hoog intelligentie. Vele hoogbegaafden presteren zelfs onder niveau door meerdere factoren. Wat is het dan wel?

Naast het intelligentie component van hoogbegaafdheid, spelen ook de zijnskenmerken een rol: het gevoel van anders zijn, het hebben van een intensere belevingswereld, een bovengemiddeld snelle gedachtegang. Doordat onze maatschappij ingericht is op de "Slimmerikken" met een hoog IQ, krijgen vele hoogbegaafden niet de juiste ondersteuning op school, werk en opvoeding. Dit leidt vaak tot onderpresteren, nooit iets afmaken, vastlopen, burn-outs en meer op latere leeftijd. Maar worden ook gemisdiagnosticeerd en krijgen een label van ADD/ADHD en/of Autisme opgeplakt .

Dus wat is de exacte definitie van hoogbegaafd? Als je ernaar googled, zul je veel definities vinden die te maken hebben met IQ. Gelukkig zie je tegenwoordig ook veel meer over die 'andere' hoogbegaafheid. Zo zul je onder andere het Delphi-model vinden, ontwikkeld door Maud Kooijman - Van Thiel, dit is het model wat JIJ hanteert als we het hebben over hoogbegaafdheid.

JIJ heeft zich gespecialiseerd in coaching voor hoogbegaafden én hoogsensitieve personen. Vooral omdat er een overlap te zien valt met hoogsensitiviteit. In mijn praktijk kom ik vaak HSP-ers tegen die ook Hoogbegaafd zijn en andersom. Dat wilt niet zeggen dat als je bijvoorbeeld hoogsensitief bent per definitie ook hoogbegaafd bent en andersom.

Ik geef je aantal kenmerken en herkenningspunten waarin je voor jezelf (of jouw kind) kan bepalen of jij jezelf hierin herkent.


 • JIJ hebt een sterk ontwikkelde nieuwsgierigheid en kan eindeloos vragen stellen (willen weten waarom iets is en hoe iets werkt)
 • JIJ hebt grote belangstelling voor experimenten en dingen op een andere wijze willen doen (graag op jouw manier doen)
 • JIJ kan vraagstukken vanuit verschillende perspectieven en discipline bekijken
 • JIJ kan overstijgend denken
 • JIJ kan ideeën of dingen samenvoegen op manieren die ongewoon zijn en niet altijd voor de hand liggend
 • JIJ hebt een bovengemiddelde intelligentie
 • JIJ maakt basisvaardigheden snel eigen en leert met minder oefening
 • JIJ bent sensitief, intens en prikkelgevoelig
 • JIJ bent idealistisch en hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel
 • JIJ bent kritisch, koppig en eigenwijs
 • JIJ bent breed geïnteresseerd
 • JIJ hebt ongewoon gevoel voor humor
 • JIJ bent zelfsturend, zelflerend en zelfbepalend


Ben JIJ....?

Teveel, te intens, te snel, te druk, te creatief, te aanwezig, te vaag, te moeilijk, te overprikkeld, te wisselvallig, te veel willen, te idealistisch, te rechtvaardig, te betrokken, te koppig, te.... steeds maar weer die "té"! Dat is precies waar een hoogbegaafd iemand tegenaan loopt. De 'normale samenleving' kan zich vaak niet verplaatsen in jouw schoenen of beter gezegd in jouw hoofd. Zeker niet als je zelf nog niet om kan gaan met jouw hoogbegaafheid. Dat klinkt misschien vreemd in jouw oren, maar vele hebben hun hoogbegaafdheid nog niet erkent en geaccepteerd. Juist dit zit hen dan ook onwijs in de weg. Je saboteert in wezen jouw eigen kwaliteiten en komt dit in jouw omgeving niet altijd tot zijn recht. Je presteert dan vaak onder jouw niveau, maakt fouten, loopt vast en raakt daardoor soms ook depressief. Veelal omdat je je niet begrepen voelt en niet weet wat je ook met jezelf aan moet als niemand om je heen jou begrijpt. Dus mijn vraag aan jou is? Heb je het zelf al herkent, erkent, geaccepteerd en leef je er al naar?


Het hoogbegaafde kind

Bij kinderen is het net even anders. Zij staan van nature al open in de maatschappij, zij zijn zichzelf. Totdat ze in het 'normale systeem' gaan meedraaien. Door aan- en af-geleerd gedrag, op school en omgeving, zullen zij zich steeds meer afsluiten voor de 'de rest'. Zij voelen zich anders en voelen zich van, de zogeheten, 'andere planeet' komen. Echter stoeien zij met het begrip van hun omgeving en weten vaak zelf niet dat zij hoogbegaafd zijn. Zeker als het onderwijs niet passend aan hun behoefte is. Realiseer je dat je als hoogbegaafde (kind) je anders bent, denkt, ontwikkelt, communiceert en functioneert. Omdat je anders in de wereld staat, zie je dingen ook echt anders. Daarom is het lastig om aansluiting te vinden en hechte vriendschappen aan te gaan met leeftijdsgenoten. Je vindt vanwege de kleine groep hoogbegaafden in de samenleving namelijk minder gelijkgestemden in je omgeving. Ze worden en voelen zich niet gehoord of gezien en dat kan zich op verschillende wijze uitten. Het kind kan dan tegendraads worden, vervelend of juist heel erg stil en ongeïnteresseerd.

Vaak zie je ook dat zij juist gaan onderpresteren op school, omdat ze simpelweg niet op de juiste manier ondersteund worden, door middel van passend onderwijs en/of begeleiding. Ze raken verveeld, kijken anders tegen leren aan en worden vervolgens 'gestraft' voor hun onderpresteren in plaats van dat er gekeken wordt naar de oorzaak ervan. Ik kan, als ervaringsdeskundige, jullie (jij & jouw kind) verder helpen om hiermee om te gaan. Je krijgt inzichten, extra informatie en duidelijkheid omtrent hoogbegaafheid.


Door middel van coaching geef ik jou de juiste inzichten over jezelf en handvaten om jouw hoogbegaafdheid de juiste vorm en inhoud te geven. Zodat je met meer energie in het leven staat. Ben je ouder van een hoogbegaafd kind of vermoed je dit en wilt u dit verder uitzoeken, dan kunt u ook bij mij terecht. Voor alle coachingstrajecten hanteer ik een gratis intake, dus schroom niet om gewoon even te bellen en jouw vragen te stellen.Multi... wat?

Zoals ik al eerder zei, wordt er steeds meer bekend en geschreven over hoogbegaafdheid. Emilie Wapnick spreekt in haar TEDx talk over multipotentialites, haar theorie is een zeer interessante. De hoogbegaafde onder ons, zal haar vraag; Wat wil jij later worden? direct begrijpen. Kijk en oordeel zelf.